De Campagne

STAS International, Strategische Communicatie en Branding, heeft in opdracht van de UNDP een evaluerend onderzoek verricht, die mede als basis moet dienen voor pleitbezorging en communicatie binnen het traject Women, Leadership and Democracy. Dit onderzoek is een Situatie Analyse, verricht door Henna Guicherit (CulConsult /Women’s Rights Centre) en draagt de naam: De participatie van van vrouwen in politiek leiderschap en de politieke besluitvorming in Suriname, een situatieanalyse in historisch perspectief.

De Situatie Analyse toont aan dat op weg naar de algemene-, vrije-, en geheime verkiezingen van 2025, het streven erop gericht is:
• de achterstand die vrouwen hebben in posities van beleid – en besluitvorming te verkleinen en inspanningen te verrichten die moeten resulteren in een toename in kwantitatieve zin van rechtstreeks gekozen vrouwen in De Nationale Assemblee en een kwalitatieve verbetering van hun vertegenwoordiging om uiteindelijk een evenredigere deelname van zowel mannen als vrouwen te bereiken wat bijdraagt aan een meer democratische volksvertegenwoordiging;
• te lobbyen voor vrouwen in alle hoge instituten van Staat (President, Vice-President, De Nationale Assemblee, Staatsraad, Raden van Commissarissen en andere vertegenwoordigende organen);
• gekozen vrouwen te empoweren door middel van training in onder andere democratie, ethiek, personal branding en persoonlijk leiderschap; en
• dynamische jonge vrouwen te betrekken, te empoweren en te stimuleren tot deelname aan het politieke leven en politiek leiderschap.

“Gelijkheid in de politieke besluitvorming vervult een hefboomfunctie; zonder die functie is het hoogst onwaarschijnlijk dat werkelijke integratie van de gelijkheidsdimensie in beleidsvorming door de overheid haalbaar is.”

(Beijing Platform for Action 1995)

Achtergrond

In de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2015 startte STAS International een nationaal bewustwordingsproject op over vrouwen in de besluitvorming, ondersteund door de Nationale Assemblee (financiering: UNDP en de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Paramaribo). Deze nationale bewustwordingscampagne “OOK ZIJ” was gericht op en bewustmaken van het verlies aan deskundigheid, leiderschapskwaliteiten, opleiding en ervaring door vrouwen systematisch uit te sluiten en promootte dat met die gedachtegang hiermee 51% van de bevolking werd uitgesloten op besluitvormingsniveau. (“OOK ZIJ is opgeleid”, “OOK ZIJ brengt economische ontwikkeling”, “OOK ZIJ” heeft de recht om deel uit te maken van de politieke besluitvorming”).
Het aantal vrouwen op de verkiezingslijsten steeg van 35 (in 2000) naar 180 (in 2015); Vrouwen in Besluitvorming binnen De Nationale Assemblee bij de vrije en geheime verkiezingen van De Nationale Assemblee in 2015 steeg van 2% naar 29,8%, waar de wereldquota 30% bedroeg. Het aantal vrouwen in de Raad van Ministers steeg in 2015 naar circa 30% en structureel werd gelet op deelname van vrouwen in belangrijke instituten binnen de Raden van Commissarissen alsook andere instituten van Staat.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2020 startte STAS International een soortgelijke campagne “Balans in 2020”, waarbij naast gendergelijkheid de generatiegelijkheid werd benadrukt (vrouwen EN jongeren), Deze nationale bewustwordingscampagne werd, in het verlengde van de “OOK ZIJ” campagne, met de volledige (financiële)ondersteuning van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Paramaribo, uitgevoerd en werd wederom een enorm succes op 25 mei 2020 met betrekking tot gendergelijkheid en generatiegelijkheid. (wederom 29,9% vrouwen -ook door opschuiving- en 50% meer jongeren).
“Hoewel het behalen van een mijlpaal als 30% voor vrouwen in topposities een reden is voor optimisme, betekent dit nog niet dat we er zijn. Genderstereotypen zijn ingebakken in onze opvoeding en maatschappij, en het doorbreken ervan is makkelijker gezegd dan gedaan. De komende jaren zullen aan moeten tonen of deze proportie topvrouwen in stand te houden is – of beter nog, verder toeneemt – en of de heersende stereotypen van goed leiderschap hierdoor zullen veranderen en leiderschap inclusiever wordt voor vrouwen”.